Alegerea cu mare atenţie a produselor electrocasnice şi înlocuirea becurilor clasice cu unele economice sunt doar câteva dintre modalităţile prin care veţi plăti facturi mai mici. Sursa: Guliver/Rex Features
În ultimii ani sumele plătite pentru facturile de energie electrică au crescut simţitor. Încălzirea locuinţei, iluminatul artificial şi folosirea numeroaselor produse electrocasnice duc la un consum mare de curent. Specialiştii în domeniu sunt de părere că, dacă am acorda mai multă importanţă acestui aspect şi am face câteva schimbări în locuinţă, vom reuşi să avem un consum minim de energie şi, evident, costuri mult mai mici.
Reprezentanţii companiei IKEA spun că un prim pas este înlocuirea clasicelor becuri cu unele economice. „Aceste becuri economice consumă cu 80% mai puţină energie decât cele clasice, protejează mediul, dar şi buzunarele“, spune Cornel Oprişan, retail manager al IKEA România.
De asemenea, este indicată o atenţie deosebită la cumpărarea produselor electrocasnice. Chiar dacă v-a plăcut foarte mult designul unui produs sau dacă preţul lui mic este atrăgător, dar clasa de calitate este D (adică scăzută) sau E (foarte scăzută), este cazul să vă gândiţi de zece ori înainte de a-l achiziţiona. Plătiţi mai puţin pe moment, dar în viitor se dovedeşte a fi nerentabil din cauza consumului mare de energie.
35% din căldură, aruncată pe fereastră
Specialiştii spun că geamurile au un rol esenţial la eficienţa energetică a unei locuinţe. „Dacă ferestrele nu sunt realizate şi proiectate corect, permit un transfer termic nedorit către exterior. Se poate pierde până la 35% din căldură“, spune meşterul Costel Marian, din Bucureşti. El mai spune că, prin ferestrele bine proiectate, se poate acumula căldură în timpul iernii şi se poate respinge în timpul verii.
Alegerea unor ferestre ef