Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding, spune ca nici cel mai optimist consultant nu previziona o crestere de 20% a pietei de ciment timp de trei ani la rand HeidelbergCement, Lafarge, Holcim si Strabag duc in prezent o lupta surda pentru constructia de la zero a primei fabrici de ciment din ultimii 60 de ani, in conditiile in care consumul depaseste nivelul actual al productiei, iar previziunile pentru urmatorii cinci ani indica o crestere constanta de cel putin 10-15%.
Jucatorii care activeaza pe piata locala - HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia) - evita sa faca un anunt clar privind inceperea constructiei unei noi fabrici, insa fiecare isi face deja planuri pentru o noua unitate, care ar putea atrage investitii de 200-300 de milioane de euro. Prima fabrica era construita in 1890, iar pana in 1950 erau finalizate 10 fabrici care sunt in functiune si astazi, dupa ce au trecut printr-o serie de investitii in majorarea si modernizarea productiei. Surpriza a venit insa din partea grupului austriac Strabag, cu afaceri anuale de 10 mld. euro, care va incheia in cateva luni negocierile cu autoritatile locale pentru inceperea unei investitii de circa 220 de milioane de euro in constructia unei fabrici de ciment pe piata locala, in localitatea Anina din judetul Caras-Severin.
Intrarea austriecilor ar putea schimba planurile jucatorilor locali, care vor fi nevoiti sa reconfigureze bugetele de investitii pentru anii urmatori. In prezent, productia anuala de ciment se ridica la circa 10,5-11 milioane de tone, insa oferta este depasita de cerere, importul ajungand sa aiba o pondere de circa 10%, respectiv un milion de tone, potrivit datelor de la CIROM (Asociata Producatorilor de Ciment).
Consumul de ciment a inregistrat in ultimii doi ani o crestere neasteptata, ajungand la 480-50