Privita cu scepticism in urma cu un an, puterea de atragere a fondurilor europene pentru dezvoltarea regionala de catre autoritatile locale a depasit si cele mai optimiste asteptari, avand in vedere ca la numai un an si trei luni de la lansare au fost depuse proiecte care depasesc alocarea financiara anuala aprobata de Uniunea Europeana.
Autoritatile publice, locale si centrale, au depus aproximativ 1.064 de proiecte in valoare totala de 7,3 miliarde de lei (aproximativ 2 miliarde de euro) pana in prezent in cadrul Programului Operational Regional (POR), derulat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) incepand cu iulie 2007, pentru toate cele sase axe prioritare din cadrul programului (dezvoltarea oraselor, infrastructura, mediu social, mediu de afaceri, turism si asistenta tehnica).
POR este un program prin care se doreste eliminarea disparitatilor intre regiunile de dezvoltare ale Romaniei (regiunea Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru si Bucuresti-Ilfov), prin implementarea unor elemente ale Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala, din cadrul Planului National de Dezvoltare, alaturi de celelalte Programe Sectoriale de Dezvoltare.
Bugetul total alocat POR pentru perioada 2007-2013 se ridica la circa 4,4 miliarde de euro, finantarea urmand sa fie realizata prin fonduri europene in proportie de 84%, si fonduri nationale cu 16%, din care 14% finantare publica si 2% finantare privata.
"Anul acesta autoritatile publice din Romania s-au ocupat preponderent de pregatirea proiectelor de finantare si de depunerea acestora. Abia de anul viitor se va observa absorbtia banilor, odata cu demararea lucrarilor", a declarat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.
Infrastructura a absorbit cei mai multi bani
Cele mai multe proiecte