Costurile pentru realizarea unui ansamblu de locuinte au crescut cu circa 40% in ultimii ani, iar pretul terenurilor s-a dublat. Acestia sunt principalii factori care au influentat cresterea preturilor la apartamente, dar si reducerea marjelor de profitabilitate ale dezvoltatorilor.
Problema preturilor prea mari la apartamentele din Bucuresti a fost ridicata mai acut de la inceputul acestui an, cand sub influenta pietei subprime, preturile locuintelor din Statele Unite s-au dovedit supraevaluate, fapt ce a provocat o criza financiara fara precedent in ultimii ani si a determinat si primele scaderi de preturi ale locuintelor din Bucuresti, pe segmentul vechi.
"In urma cu trei ani costul constructiei era de aproximativ 500 de euro/metrul patrat, terenul era 150 de euro/metrul patrat de constructie, iar pretul apartamentului era de 1.100-1.200 de euro/metrul patrat, insemnand o profitabilitate de 70-80% per proiect", adauga Andrei Sandu, general manager si actionar unic al agentiei imobiliare Media City.
In ceea ce priveste piata locuintelor de lux, costul terenului poate ajunge si chiar depasi 650-700 de euro/metrul patrat de constructie, iar cel al constructiei poate depasi 1.500 de euro/metrul patrat, in timp ce la vanzare aceste apartamente pot ajunge la un pret de 4.000 de euro/metrul patrat, potrivit datelor prezentate de consultantii imobiliari.
In cazul locuintele noi, indicele Bucharest Real Estate Index (BREI), realizat de compania de consultanta Colliers International, arata ca preturile au stationat incepand cu luna mai, la un nivel de 1.909 euro/metrul patrat, pe fondul scaderii ritmului vanzarilor.
Ce intra in costul apartamentului
Daca in ceea ce priveste apartamentele vechi este greu de evaluat pretul unei locuinte, tinand cont de costurile sale, care au fost realizate in urma cu 20 sau 30 de ani, in