Coalitia pentru Universitati Curate va evalua, in perioada octombrie 2008 - ianuarie 2009, integritatea mediului academic romanesc din punct de vedere al transparentei, al corectitudinii administrative si academice, al calitatii guvernantei si al managementului financiar.
La finalizarea proiectului, Coalitia va face public Topul Integritatii Universitatilor din Romania si o lista de bune si rele practici in sistemul invatamantului superior, potrivit unui comunicat de presa remis HotNews.
In program vor fi implicate 42 de universitati din intreaga tara. Coalitia va folosi aceeasi metodologie ca si in proiectul pilot realizat pe perioada anului academic 2007-2008.
Analiza va fi realizata in colaborare cu echipe de evaluatori formate din experti si studenti care vor discuta cu sindicatele, conducerea universitatii, studentii si alte parti interesate din fiecare unitate implicata in proiect, consultand, in acelasi timp, si documente de interes public pe care universitatile vor trebui sa le puna la dispozitia evaluatorilor in baza Legii 544/2001.
Proiectul-pilot din 2007-2008 a evaluat Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", Universitatea Petrol-Gaze, Universitatea "Valahia" si Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport.
Rezultatele proiectului au atras atentia asupra mai multor puncte slabe, precum restrictionarea accesului la informatii de interes public, toleranta crescuta la fenomenul de plagiat, prezenta extinsa a fenomenului de nepotism, incapacitatea legala de a angaja cadre didactice cu reputatie internationala sau neimplicarea reala a studentilor in procesul decizional. Coalitia pentru Universitati Curate va evalua, in perioada octombrie 2008 - ianuarie 2009, integritatea mediului academic romanes