Salariile foarte reduse din Romania comparativ nu numai cu Europa de Vest, dar si cu Europa Centrala si de Est sunt garantia continuarii investitiilor straine directe in urmatorii ani, deci si a cresterii economice.
Desi salariile au crescut in 2007 mai rapid decat productivitatea muncii, Romania tot ramane mai ieftina in ceea ce priveste costul cu forta de munca raportat la castigul de productivitate, spre comparatie cu Ungaria, Cehia, Polonia si Slovacia, a explicat Anghel.
"Costul orar cu forta de munca in Romania este de 2,5 ori mai mic decat in Ungaria, Cehia, Polonia si Slovacia, practic tarile cu care ne putem compara. In acelasi timp, productivitatea e mai mica la noi doar cu 40% fata de tarile mentionate. Din acest punct de vedere, pentru urmatorii ani sigur vom fi mai competitivi fata de regiune, chiar daca productivitatea muncii la noi nu ar mai creste, in timp ce salariile s-ar mari", a precizat economistul-sef BCR.
Acesta a mai spus ca salariile din industrie au fost ajustate cu mult sub productivitate in 2008, astfel ca de cand a aderat la Uniunea Europeana, Romania si-a diminuat constant cresterea anualizata a veniturior din industrie, in timp ce productivitatea a crescut.
Productivitatea in industrie a atins un varf de 15% in aprilie 2008, conform unei cercetari BCR.
Romania ar putea ajunge pe prima pozitie dintre tarile din regiune in functie de valoarea investitiilor straine directe atrase in 2008, respectiv circa 9 mld. euro, indicator in scadere in majoritatea statelor din regiune, apreciaza economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. "Investitorii straini nu vor ocoli Romania pe termen mediu si lung".
Salariile foarte reduse din Romania comparativ nu numai cu Europa de Vest, dar si cu Europa Centrala si de Est sunt garantia continuarii investitiilor straine directe in urmatorii ani, deci si a creste