Terenul pe care se află Tabăra Tismana a fost retrocedat mănăstirii şi există riscul ca unitatea turistică să intre în posesia locaşului de cult.
Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Tineret (DJT) Gorj a luat decizia să sisteze orice fel de investiţii la Tabăra din Tismana, după ce terenul pe care se află centrul de agrement a fost restituit mănăstirii. Unitatea are nevoie printre altele de un nou cazan, pentru asigurarea căldurii în sezonul rece. „Achiziţionarea unui cazan costă 20.000 de lei şi nu cred că vom mai face această investiţie. Suntem nevoiţi să sistăm orice lucrare pentru că nu ştim dacă vom mai fi proprietari. În cazul în care mănăstirea va plăti o despăgubire pentru tabără, banii nu vor intra în posesia noastră pentru a construi alt centru“, a precizat Horaţiu Gorun, directorul DJT Gorj.
Mănăstirea este interesată de clădire
Terenul pe care se află Tabăra Tismana este poprietatea primăriei localităţii şi era dat în folosinţă gratuită DJT Gorj, însă mănăstirea a solicitat în instanţa de judecată retrocedarea pământului.
În urmă cu mai mult timp, între mănăstire şi primărie a avut loc un schimb de terenuri. Mănăstirea a invocat presiuni specifice regimului comunist, iar instanţa de judecată a hotărât anularea schimbului de terenuri şi redobândirea suprafeţei.
„Centrul de agrement de la Tismana are o situaţie juridică încurcată. DJT Gorj este proprietara clădirii, iar mănăstirea deţine terenul. Legea spune că vom rămâne cinci ani în actuala formulă, dar cine ştie ce se va întâmpla. Primăria a oferit mănăstirii şapte variante de despăgubire, care au fost însă refuzate. Până acum nu ni s-a adus la cunoştinţă că s-a eliberat titlu de proprietate. Aş vrea să solicit o întrevedere cu dumnealor pentru a vedea care le sunt intenţiile. Aş dori să am o întâlnire chiar cu ÎPS Mitropolitul Olteniei. Pe mine m-ar interesa