Un profesor de sport construieşte pe vârful unui deal din Orşova un parc de 25 de centrale eoliene noi. Turbinele amplasate până acum în România folosesc utilaje second-hand Investiţia se ridică la 50 de milioane de euro. Dezvoltatorul preconizează că o singură centrală va aduce un profit lunar de 10.000 de euro.
Centralele eoliene vor fi construite la cinci kilometri de centrul municipiului Orşova, pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi, concesionată de Primărie firmei SC Topleţ Energy SRL.
Afacere inspirată din ziare
Administratorul acestei societăţi, Dinu Buliga, în vârstă de 34 de ani, originar din Caransebeş, este profesor de sport, este căsătorit şi are trei copii.
,,Ca profesor, părerea mea e că mori de foame. De aceea n-am lucrat niciodată în învăţământ. Am avut afaceri în turism. Când am constatat că e o problemă cu forţa de muncă, mi-am vândut acţiunile şi m-am gândit la o afacere profitabilă cu un număr cât mai mic de angajaţi.
Am văzut reportaje TV şi am citit ziare de profil şi aşa m-am hotărât să construiesc un parc eolian sau o fermă eoliană!”, îşi începe povestea Dinu Buliga. Acesta ne-a spus că, într-o primă fază, a început să cutreiere zona de sud-vest a ţării pentru a găsi un loc în care bate permanent vântul. Şi cu ajutorul unui prieten topograf, Ionel Bob, a stabilit, în urma măsurătorilor, că cea mai bună locaţie ar fi pe dealul de la Orşova.
În această zonă, valoarea medie multianuală pe care o înregistrează viteza vântului este de minimum 6,5 metri pe secundă, aşa cum spun condiţiile obligatorii care preced o astfel de afacere.
Finanţare nemţească
„Următorul pas a fost să găsesc finanţare şi eoliene, bineînţeles. Am găsit în Germania o firmă de consultanţă care a fost dispusă să-mi ofere finanţare şi consultanţă. La început vom