Imaginea soarelui dogoritor si a portocalului de pe sigla Floridei iti intersecteaza privirea de cum pasesti in Sunshine State, fie ca esti in aeroport, fie ca vii cu masina pe autostrada de la New York si conduci aproape doua zile in paralel cu Atlanticul.
Data fiind ospitalitatea proverbiala a sudistilor, te astepti sa primesti o portocala la fiecare colt de strada. Cel putin in hotelul din Tampa unde am stat aproape trei saptamani, portocalele mici, zemoase, cu o coaja subtire, erau la discretie in lobby, suplinind delicat micul dejun daca cumva ma trezeam prea tarziu pentru pretentiile americane. Portocalele sunt una din cele mai bune metode de a incepe ziua intr-un stat care da impresia ca se topeste, mai ales in timpul ingrozitoarelor luni de vara, in care zgarie-norii cresc vazand cu ochii, sfidand gravitatia si criza de pe Wall Street.
Odata ce caldura toropitoare a trecut, odata ce uraganele au trecut, odata ce iarna se apropie, Florida se transforma incet - incet in paradisul din cartile postale, cu apusuri tropicale si vegetatie luxurianta, cine linistite si curse de iahturi, din care iti vine cu greu sa te smulgi inapoi, acasa. Si nu vorbesc aici despre fascinantul Miami, de pe coasta Floridei dinspre Atlantic, ci de oraselele orientate inspre Golful Mexic, la o aruncatura de bat de New Orleans, vis-a-vis de Mexic si in vecinatatea Key West si Cubei. In orasele surori Tampa, Saint-Pete si Clearwater, aerul este mult mai pasnic, in comparatie cu nebunescul Miami, nu degeaba multi septuagenari din New York isi cumpara condo-uri si se muta aici pe timpul iernii.
La Golful Mexic, iarna este doar un pic mai racoroasa decat iulie la noi. In noiembrie, am facut plaja in Clearwater si am fost la un pas de insolatie. Si nici apa golfului nu prea ajuta. In timpul verii, din aprilie pana in octombrie, iesi din apa doar ca sa te racoresti, in