După şapte majorări de dobândă-cheie, Banca Naţională a decis să nu mai înăsprească politica monetară. În conformitate cu aşteptările analiştilor, dobânda-cheie a fost menţinută la După şapte majorări de dobândă-cheie, Banca Naţională a decis să nu mai înăsprească politica monetară. În conformitate cu aşteptările analiştilor, dobânda-cheie a fost menţinută la 10,25%, iar nivelul rezervelor minime obligatorii a fost păstrat la acelaşi nivel.
Analiştii economico-financiari spun că BNR ar putea reduce dobânda-cheie în şedinţa Consiliului de Administraţie planificată pentru luna octombrie sau la începutul anului viitor. «Este clar că banca centrală a încheiat perioada de majorări, iar în acest moment problema se pune când vom asista la o diminuare a dobânzii», a declarat, pentru Mediafax, Lucian Anghel, economist-şef la BCR.
La rândul său, Florian Libocor, economist-şef la BRD, este de părere că BNR va reduce dobânda în viitor. «Decizia BNR este adecvată contextului actual. Chiar dacă, în ansamblu, preţurile vor rămâne volatile, cred că inflaţia va menţine tendinţa de scădere graduală. În acest context, perspectiva unei noi majorări a dobânzii de politică monetară la ultima şedinţă din acest an, din 31 octombrie, se reduce semnificativ», a afirmat Libocor.
Leul scade în ton cu monedele din regiune
Decizia băncii centrale a rămas fără ecou pe piaţa valutară, cotaţiile de referinţă evoluând în ton cu celelalte monede din regiune. Astfel, la fel ca zlotul sau forintul, leul s-a depreciat în raport cu moneda unică europeană. În ceea ce priveşte moneda naţională, cursul de referinţă afişat de BNR pentru azi reflectă o slăbire cu aproape un ban (0,23%) a leului faţă de euro, până la 3,6773 lei/euro. Dealerii din piaţa valutară spun că decizia băncii centrale a fost previzibilă şi nu a reuşit să influenţeze cursul.