Personajul nr. 1 al "Zilelor Culturii Călinesciene" de la Oneşti a fost, anul acesta, Eugen Simion. Însoţit de Nicolae Breban, cu care a format un tandem de academicieni, ca şi de un grup de cercetători de la Institutul "G. Călinescu" (Nicolae Mecu, Nicolae Bârna, Oana Soare, Bogdan Dascălu ş.a.), Eugen Simion a fost aplaudat, pentru discursul său memorabil, Modelul Călinescu şi pentru intervenţiile sale, subtile şi melancolice, la colocviul cu tema Generaţii postbelice în dialog. Generaţia '60, şi, mai ales, a fost premiat - Premiul de excelenţă, oferit de Fundaţia Naţională "G. Călinescu" din Oneşti. Respectul şi afecţiunea care i s-au arătat se explică, bineînţeles, prin valoarea operei sale, prin participarea la apărarea şi îmbogăţirea culturii române, dar şi prin faptul că profesorul universitar, criticul şi istoricul literar, academicianul a împlinit anul acesta (la 25 mai) vârsta de 75 de ani.
Premiul i-a fost înmânat de mine, Alex. Ştefănescu, din partea unui juriu format din Constantin Th. Ciobanu (binecunoscutul preşedinte al Fundaţiei Naţionale "G. Călinescu", Gabriel Dimisianu (preşedintele juriului, care n-a putut veni la Oneşti), Nicolae Breban, Tudorel Urian şi (cu plăcere transcriu încă o dată acest nume) Alex Ştefănescu.
...Dar, să începem cu începutul. Joi, 18 septembrie 2008, la sediul Fundaţiei Naţionale "G. Călinescu", a avut loc tradiţionala paradă a revistelor literare şi editurilor, susţinută de reprezentanţi ai lor, directori, redactori-şefi, redactori. Oficiile de gazdă le-a făcut, ca de obicei, Constantin Th. Ciobanu, personaj inimitabil (deşi ar fi de dorit ca tot mai mulţi oameni de cultură să-l imite) al vieţii noastre culturale. De patruzeci de ani, cu o tenacitate ieşită din comun, cu o încredere de nimic clintită în valoare operei lui G. Călinescu şi, în general, în valorile culturii, Constantin Th. Ciobanu o