Compromisul de tipul "solutiei imorale" ramane o alternativa viabila daca interesul national o cere, a lasat presedintele sa se inteleaga.
Presedintele Basescu a afirmat ca in 2004 a recurs la "solutia imorala" a cooptarii conservatorilor in Guvern in vederea formarii unei majoritati care sa permita adoptarea cotei unice de impozitare. "Niciodata nu o sa-mi pun interesul fostului meu partid, sau interesul meu personal, sau orgoliul meu deasupra interesului national, iar acest lucru l-am probat atunci cand am facut acel compromis pentru a introduce cota unica", a spus seful statului, subliniind ca, daca interesul national ar cere-o, ar recurge din nou la un compromis similar celui din 2004. Basescu a evitat sa dea un raspuns direct la intrebarea cum vede schema viitorului Guvern, precizand ca are planurile sale in aceasta privinta. "Hai sa vedem!", a replicat scurt presedintele cand i s-a spus ca PD-L pare acum izolat pe scena politica. seful statului a aratat ca obiectivul sau in anul 2009, al cincilea an al mandatului sau, este sa aiba un Guvern care sa-i fie partener in vederea modernizarii statului.
Basescu a pledat din nou pentru modificarea Legii fundamentale, aratand ca trebuie reglate relatiile intre institutiile statului. El a subliniat ca este "nepermis" ca arbitrul vietii politice romanesti sa fie Curtea Constitutionala. Partidele politice trebuie sa se gandeasca si la varianta unui Parlament unicameral in contextul in care Europa comunitara va adopta Tratatul de la Lisabona, a aratat seful statului. "In tratat scrie foarte clar ca, in lipsa unei pozitii timp de 45 de zile, nu se mai tine cont de punctul de vedere al Parlamentului national", a spus Basescu. El a atacat si problema infrastructurii, acuzand ca atat Guvernul Adrian Nastase, cat si Guvernul Tariceanu nu au fost in stare sa contracteze credite pentru a prelungi auto