Romania s-a clasat in 2007 pe locul opt in lume, cu un numar de 366 de proiecte, la investitii straine de la zero, conform Raportului Mondial de Investitii, elaborat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).
"Investitiile straine directe au fost sustinute in 2007 mai mult de proiecte greenfield, fata de 2006 cand au fost mari privatizari. Acest lucru dovedeste atractivitatea reala a Romaniei pentru investitorii straini", a declarat Monica Barbuletiu, vicepresedinte in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). In 2006, numai daca ne gandim la privatizarea BCR de peste 2 mld. de euro, se observa cat de mult a contat in stocul de investitii straine directe, a completat Barbuletiu.
Romania este numarul doi in regiune la acest capitol daca luam in considerare numarul de proiecte greenfield din ultimii cinci ani. Din 2003, au fost implementate un numar de 1.384 de proiecte, la mica diferenta de Polonia, care in aceasi perioada a dezvoltat 1.445 de proiecte, conform ARIS. Clasamentul tarilor dupa numarul de proiecte greenfield din primul trimestru 2008 indica Romania pe locul 12, in top urcand Polonia, Mexic, Singapore si Vietnam.
"Investitiile straine au fost imediat dupa 2000 sustinute de marile privatizari, insa in ultimii ani acestea se bazeaza pe proiecte greenfield", a declarat Doina Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).
Volumul de investitii straine directe a fost anul trecut de 7,14 mil. euro, Romania fiind pe locul doi in regiune - devansata de Polonia, pe locul 13 in UE si pe locul 70 mondial in functie de fluxul de capital atras.
"In primele sapte luni ale anului, investitiile straine directe au fost de 5,7 mld. de euro, mai mult cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest context, vom depasi cu mult cele 8 mld. de euro la care noi speram la ince