Ar fi exagerat sa spui ca metroul londonez catre Canary Wharf miroase a frica (daca ar fi sa fie ceva, ar mirosi a carnatii pe care navetistii ii consuma la micul dejun).
Dar cum aproape fiecare pereche de ochi priveste plictisita ultimele titluri - care nu fac altceva decat sa reaminteasca de criza financiara ce urmeaza a scoate de pe piata 110.000 se slujbe din oras - nervozitatea ar putea fi usor de inteles.
Prabusirea Lehman Brothers - care se pare ca va costa doar Londra 5.000 de locuri de munca - ultima din lantul de salvari, cea a AIG si problemele actiunilor HBOS au dominat, la jumatatea lunii septembrie, primele pagini ale ziarelor, scrie BBC.
Pana cand muncitorii aflati la voia monstrului subteran au iesit la suprafata, cea mai noua poveste era deja titlu de prima pagina: se zvonea ca Lloyds intra in actiune pentru a salva creditorul ipotecar HBOS detinut de Halifax, aflat la ananghie. Actiunea a si avut loc ulterior.
In timp ce arunca o privire asupra celor 550 de brokeri din zgomotoasa sala de tranzactii de la BGC Partners, analistul-sef David Buik da dezaprobator din cap. "Este un infern, absolut nebunesc", spune el. "Nu imi aduc aminte de un alt moment ca asta." BGC este o companie de brokeraj, ceea ce inseamna ca nu cumpara si nu vinde nimic in nume propriu.
In schimb ea actioneaza in principal in numele bancilor si al marilor investi-tori, realizand tranzactii pentru ei in varii domenii de la valutar si actiuni la speculatii in directia ratelor dobanzii.
In sala de tranzactionare, in spatele nebuniei, toti au ajuns la un consens in ceea ce priveste piata ca imagine de ansamblu. "Ce se intampla acolo afara este rau rau, foarte rau", spune un investitor printre dinti. Oamenii din oras isi fac griji pentru slujbele lor. Nu stiu daca isi vor primi salariile. Sunt ingrijorati pentru ipoteca pe care o au de platit l