Odata cu sosirea toamnei, incepe si pelerinajul prin farmacii: picaturi de nas, analgezice, antipiretice, antialgice, antiinflamatoare etc. Cu o luna inainte de debutul propriu-zis al "sezonului gripei", specialistii ne ofera cateva sfaturi utile in lupta cu virozele respiratorii, care se pot agrava intr-un mod neplacut si costisitor pentru asigurarile de sanatate (concedii medicale). O banala raceala netratata poate fi un inamic redutabil timp de o saptamana, chiar doua, iar victima sa are toate sansele sa fie doborata de simptome si sa stea tintuita la pat. "Odata ce virusul gripal ne patrunde in organism, dureaza cam doua saptamani pana reusim sa scapam in totalitate de el" - avertizeaza dr. Ken Haller, de la Universitatea St. Louis, citat de ABC News. Si, in paralel cu administrarea medicatiei antivirale, este necesara cunoasterea catorva tehnici de autoprotectie pentru a reducere perioada de imbolnavire, dar si severitatea simptomelor. Desi par de bun simt aceste sfaturi profilactice, sunt multe persoane care nu le cunosc foarte bine sau nu au timp sa mearga la timp la medic pentru a se informa corect.
1) ADMINISTRATI-VA VACCINUL ANTIGRIPAL!
In anii trecuti, vaccinul antigripal era accesibil, gratuit, doar persoanelor in varsta sau celor cu afectiuni care ar fi putut fi agravate de gripa. Acum, oricine isi doreste o imunizare imoptriva gripei poate achiziona acest vaccin direct din farmacii, contra cost. "Vaccinul ocupa un loc foarte important in cadrul masurilor de preventie, iar acum este si mai usor de administrat, deoarece exista si varianta inhalarii nazale" - explica dr. Haller.
2) SPALATI-VA PE MAINI CAT MAI DES!
A devenit un sfat extrem de uzitat, dar nicidecum perimar. Este mai actual ca multe alte sfaturi medicale, pentru ca "spalatul pe maini" este extrem de util pentru o gama extrem de vasta de boli transm