Pentru a suplini pierderea de energie ce apare o data cu incheierea sezonului estival, cat si pentru pregatirea organismului in vederea sosirii iernii, dieta noastra ar trebui sa fie bogata in fructe si legume de sezon (minimum 5 portii/zi ), cereale integrale, lactate, oua, carne si peste. Legumele si fructele sunt bogate in antioxidanti, flavonoide, fibre, care reprezinta secretul unei vieti sanatoase si lungi. Sunt alimente cu densitate calorica mica, 40-50 cal/100g (se recomanda persoa¬¬nelor su¬¬praponderale), au efect diuretic (datorita continutului de potasiu si apa), vitamine (C, E, complexul B, vitamina PP - asigura imunitate organismului), continut ridicat de fibre alimentare (combat constipatia, protejeaza impo¬¬triva cancerului de colon, absorb substantele nocive ingerate accidental si le eliminina, intervin in asimilarea gra¬similor si eliminarea lor din organism), minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier - confera rezistenta organismului, combat starile depresive, mentin tensiunea arteriala in limite normale).
SFATURI:
1. Nu excludeti din alimentatie ouale, carnea si pestele.
2. Nu mancati exagerat, pentru ca nu e cazul sa ne ingrasam in aceasta perioada. Urmeaza sezonul rece, favorabil acumularii de kilograme (datorita cresterii poftei de mancare, ur¬¬mare a luptei organismului cu frigul).
3. Profitati de prezenta soarelui (fie el si cel de toamna), ajuta la fixarea calciului in oase.
4. Regimul de viata in aceasta perioada consta in miscare cat mai multa si 5 mese/zi: 3 principale si 2 gustari, cu accent pe fructe si legume.
Dimineata
E bine sa incepeti ziua cu un pahar de lapte, 2 linguri de cereale integrale. Ele sunt o sursa bogata de vitamine congie. Lactatele sunt bogate in proteine cu valoare biologica ridicata. Se poate servi si cafea, dar nu