Autorităţile poloneze iniţiază o nouă alianţă militară în Europa de Est Spre deosebire de vechea Organizaţie din perioada comunistă, desfiinţată în 1991, noua structură nu mai este orientată spre Rusia, ci spre SUA.
Polonia, împreună cu cele trei republici baltice - Letonia, Lituania şi Estonia - îşi vor coordona politica din perspectiva noului lor statut de aliaţi privilegiaţi ai SUA, potrivit unui articol publicat în cotidianul britanic “Guardian” de europarlamentarul socialist ungur, Gyula Hegyi.
Noua coaliţie în curs de formare se pronunţă împotriva Rusiei şi critică politica “călduţă” a Uniunii Europene faţă de Moscova, mai ales după intervenţia militară rusă în Georgia. Prezenţa liderilor din cele patru state la Tbilisi, în august, pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de preşedintele Mihail Şaakaşvili a fost doar vârful aisbergului. În plus, aceste ţări sunt cele mai puternice susţinătoare ale aderării Georgiei şi Ucrainei la NATO şi se opun construirii unei conducte de gaz între Rusia şi Germania, pe sub Marea Baltică.
Se caută aliaţi
Caracteristica cea mai importantă a viitorului Pact este superloialitatea faţă de Washington. Liderii acestor state văd în UE doar un club economic, o sursă de subvenţionare a agriculturii şi a infrastructurii. Varşovia şi aliaţii săi consideră că în probleme de politică şi de securitate în Europa se pot încrede doar în SUA.
“Cele patru” vor urmări să mărească numărul membrilor, susţine Hegyi. Primul candidat spre care îşi vor îndrepta atenţia va fi Cehia, ţară care a acceptat şi ea, ca şi Polonia, să găzduiască elemente ale scutului american antirachetă.
Vechiul Pact
Vechiul Tratat de la Varşovia a fost înfiinţat în 1955 şi s-a dizolvat în 1991. Din organizaţie făceau parte: Albania (care s-a retras în 1968), Bulgaria, Cehoslova