Cu două luni înainte de alegerile parlamentare, preşedintele Traian Băsescu îi caută PDL-ului un aliat postelectoral, pentru formarea unui viitor guvern.
Timp de două zile la rând, şeful statului a avut trei ieşiri publice şi tot atâtea schimbări de arme şi de atitudine. După discursul rece de miercuri din parlament, a scos securea războiului într-un interviu la TVR, pentru ca ieri, la postul public de radio, să exerseze din nou echidistanţa. A existat însă şi o constantă: deschiderea la negocieri „în interes naţional“ pentru viitorul guvern şi chiar promisiunea de neutralitate în campanie „dacă vor sta cuminţi“.
„Guvern puternic“ şi „partener“
„Semnalul meu a fost, către clasa politică, acela că nu voi pune interesele PDL, spre exemplu, deasupra interesului naţional“, a spus Băsescu la Radio România, punând egal între „interesul naţional“ şi „un guvern puternic“. El a lăsat deschise toate variantele, dar a admis că şi-ar dori, pentru ultimul an de mandat şi implicit înaintea campaniei pentru prezidenţiale din 2009, un guvern care să-i fie „partener“. „Până la urmă, am avut capacitatea să negociez şi cu un adversar“, a reamintit Băsescu, la TVR, cooptarea în guvern, în 2004, a „soluţiei imorale“ PUR, pe care a justificat-o ca unică soluţie pentru adoptarea cotei unice.
Ba chiar a susţinut că celebra formulă nu a vizat „neapărat imoralitatea PC-ului, ci chiar şi imoralitatea aranjamentului“ pe care şi l-a asumat. Cu o zi înainte, în parlament, preşedintele făcea o „radiografie a stării naţiunii“ în care PSD era prins la împărţirea bilelor albe: creştere economică începând cu 2000, reforma justiţiei din 2003.
Menţionat la „mulţumiri“, guvernul liberal şi-a primit însă şi grosul criticilor, în special pentru „alocarea ineficientă a resurselor“. De altfel, premierul Tăriceanu a fost practic singurul exclus d