Ieri, 25 septembrie, a inceput Congresul International "Dialogul dintre stiinta si religie in lumea ortodoxa". Teologi si oameni de stiinta din 5 tari au discutat despre legatura omului cu Natura, importanta astrologiei in dezvoltarea omului, precum si despre vechea "galceava": ce-i mai buna la casa omului, stiinta sau religia?
Desi intrarea a fost libera, putin peste 30 de persoane au intrat, ieri, in Aula I. Heliade Radulescu a Academiei Romane, unde era anuntata desfasurarea Congresului. Media de varsta - 55, media de uniforma - sutana. Nu putea fi trecuta cu vederea, printre discutiile despre astrologie, fizica cuantica sau ecologie, prezenta preotilor vorbitori de limba engleza si impatimiti ai gadget-urilor: camerele digitale, aparatele foto si reportofoanele adastau, cuminti, langa icoane si matanii. Fara sa se certe.
"Omenirea se confrunta cu idolatrizarea tehnologiei"
Printre temele dezbatute s-au numarat "Universul ca si comuniune: teologia ortodoxa, cosmologia stiintifica si filozofia", "Stiinta moderna si traditia patristica" si "Destinul uman intre Stiinta si Teologie".
In cadrul primului subiect, cercetatorul rus Alexei Nesteruk a afirmat: "Nu poti apela la stiinta pentru a cunoaste realitatea ultima. Stiinta este, si ea, o binecuvantare a Domnului". In discursul sau, specialistul in fizica cuantica a recunoscut limitele stiintei: "Omenirea se confrunta cu idolatrizarea tehnologiei. Vom ajunge, in acest fel, la impersonalitate, adica la Corpul Stiintei, la Stiinta in sine. Acesta va fi sfarsitul umanitatii, pentru ca acest nivel la care vom fi ajuns va servi Cuiva pe care nu il cunoastem".
"Folosim fizica pentru a ajunge la scopurile pe care ni le dorim, pentru a ne indeplini nevoile. In acelasi timp insa, violam Natura si nu avem dreptul sa facem asta", a avertizat Nesteruk, dand nastere unor noi