Cine ar fi crezut ca Germania e la doar un pas in spatele Frantei intr-unul din topurile Michelin? Dar refuza, mandra, sa o imite, bazandu-se numai pe ce-i al sau din stramosi, cu mici modificari.
La restaurantul lui Juan Amador din Langen (Germania), un sandvis traditional cu sunca si ou, alaturi de paiul necesar pentru a sorbi cateva picaturi de grasime de porc si de ulei prajit, urmat de oua de prepelita imbracate intr-un aluat foarte subtire, fac parte dintr-o masa cu mai multe feluri care costa in jur de 160 de euro.
Inovatii ca aceasta i-au adus restaurantului lui Amador trei stele Michelin, cea mai inalta distinctie posibila, si au atras atentia asupra unui aspect surprinzator: Germania, tara verzei murate si a carnatilor, beneficiaza de mai multe restaurante de trei stele (noua la numar) decat orice alta tara europeana, cu exceptia Frantei.
“Obiceiurile culinare germane s-au schimbat radical in ultimii 10 ani”, spune Amador. “Suntem in curs de a crea un nou cult pentru mancare, ce era pur si simplu imposibil inainte.” Cultura restaurantelor a inflorit aici in ultimul deceniu, iar nemtii au reusit sa se elibereze de reputatia de a fi zgarciti cand e vorba de iesitul in oras.
Ghidul Michelin dedicat Germaniei, publicat in noiembrie anul trecut, a mai trecut inca trei restaurante de trei stele pe catastif.
Amador, cu stilul sau experimental dificil de clasificat, se regaseste in ghid alaturi de Restaurant Bareiss, un local cu influente frantuzesti condus de Claus-Peter Lumpp in zona Padurea Neagra, si de GasteHaus Erfort din orasul Saarbršcken, unde bucatarul, Klaus Erfort ofera bucate traditionale germane. Bucatarii, fie ei novici sau cu vechime in meserie, prefera sa scotoceasca prin bagajul teutonic in cautarea de arome noi decat sa copieze tehnici frantuzesti sau spaniole pentru a impresiona.
In ferme se cu