Intamplari sanatoase la gura Pesterii Bolii de langa Petrila
"N-ai nevoie de foarte multe, ca sa fii fericit/ E de-ajuns o mana de prieteni, in asfintit...". Cantate molcom, la sfarsit de zi, pe o scena improvizata sub un bec chior, la o aruncatura de bat de gura unei pesteri, versurile lui Dinu Olarasu se potrivesc perfect cu atmosfera festivalului ce s-a desfasurat in ultimele trei zile ale lunii august, langa Petrosani. Un festival unic in Romania, fara bilete, fara promovare, fara lumini de scena, in care totul se intampla firesc, spontan, improvizat. Asa cum exista o Romanie paralela, ce nu se vede la televizor, asa avem si o lume frumoasa a artistilor neconventionali, valorosi si prea putin cunoscuti. O parte dintre acestia au stralucit pe mica scena de la gura Pesterii Bolii, situata intr-un loc superb, intre munti. Insa nu doar scena a definit acest festival, ci mai ales ce s-a intamplat in jurul ei. Pentru ca a insemnat mai mult decat un festival: a fost un prilej foarte rar de a te afla, timp de trei zile, in mijlocul unor oameni pentru care epoca superficialitatii si a consumismului nu a venit inca, oameni pentru care cultura este o pasiune, iar prietenia o credinta.
"Poate nici nu ar trebui sa se numeasca "festival", oamenii se gandesc automat la "Cerbul de Aur", Mamaia, si nu e cazul. Mai bine sa spunem "Intamplarile de la Pestera Bolii"", crede scriitorul si caricaturistul Ion Barbu, initiatorul si organizatorul evenimentului. Mai intai a fost festivalul "Om rau" - denumire ce ironiza festivalul bucurestean de folk "Om bun", ce s-a desfasurat timp de sase editii, in curtea casei lui Barbu, de la Petrila.
Dinu Olarasu "Stateam intr-o dimineata la o cafea, cu bunul meu prieten, cantautorul Augustin Fratila, si deodata i-am spus: "Stii ca in locul asta unde-s serele, as putea face un amfiteatru?". Peste cateva luni il sunam sa-