Investitorii în agroturism preferă localităţile de la poalele Făgăraşului, unde au posibilitatea de a primi fonduri europene. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Dacă Bran Moeciu a reprezentat în ultimii ani polul principal de creştere în pensiuni agroturistice, începând de anul acesta lucrurile încep să se schimbe în judeţul Braşov. Mare parte dintre cei care vor să deschidă o pensiune se îndreaptă spre poalele Făgăraşului sau spre alte localităţi din Braşov, unde au şi mai mari şanse în accesarea de fonduri europene.
În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, Axa III - finanţări pentru încurajarea activităţilor turistice - toate localităţile din ţară unde se poate deschide o pensiune primesc un punctaj. În Bran şi Moeciu, localităţi considerate staţiuni turistice, nu se mai dau fonduri nerambursabile decât pentru modernizarea şi extinderea structurilor turistice existente.
Blocajele din weekend schimbă harta turistică
De altfel, autorităţile locale din Bran au şi limitat construcţia de imobile noi, dacă proprietarul nu are cel puţin 1.000 de metri pătraţi de teren, tocmai pentru a nu sufoca localitatea. Cel mai bine „punctate“ localităţi din Braşov sunt Prejmer, Sâmbăta de Sus şi Racoş. Cei ce construiesc pensiuni agroturistice în acele localităţi au astfel cele mai multe şanse să acceseze 80% din investiţie din finanţări europene.
Conform Direcţiei judeţene de statistică, în ultimul an, tot mai multe pensiuni încep să apară la poalele Făgăraşului, pe localităţile situate de-a lungul DJ 104. „Lumea merge înspre Şinca, Lisa, Recea, în ultima vreme au început să înflorească pensiunile acolo, de-a lungul satelor şi comunelor de la poalele Făgăraşului. Asta probabil ţine şi de o suprapopulare a zonei Bran-Moeciu unde, practic, nu prea mai ai unde construi“, spune Ioan Popescu, şeful Direcţiei de statistică