Piata imobiliara este blocata, anunturile de cumparare sunt aproape inexistente, iar cele de vanzare, dupa ce au marcat scaderi usoare de pret de la o saptamana la alta, acum incep si ele sa dispara.
Daca, in primele saptamani de scadere si blocaj, atat vanzatorii, cat si cumparatorii erau sceptici in ce priveste scaderea abrupta si pe termen lung a preturilor, acum situatia s-a schimbat.
In tabara vanzatorilor, se simte un inceput de panica, facandu-se zilnic un calcul al cresterii pierderilor (fata de momentul cel mai favorabil al vanzarii, fata de suma necesara pentru cumpararea unei case noi sau chiar luand in calcul pretul la care s-a cumparat initial respectivul imobil).
De cealalta parte, cumparatorii se felicita ca nu au facut pasul cel mare in vara, cand preturile ajunsesera la valori greu de imaginat si incep sa spere ca vor putea achizitiona o locuinta chiar cu cateva zeci de mii de euro mai putin decat in urma cu cateva luni.
Cert este ca, la apartamentele vechi, preturile au scazut. Ofertele certifica faptul ca, in prezent, poti achizitiona un apartament intr-un bloc vechi la preturi si cu 20% mai mici decat la inceputul verii.
Si la imobilele noi se simte o "ieftinire", nu atat prin preturile cerute, care nu s-au modificat foarte mult, cat prin facilitatile oferite si disponibilitatea de negociere manifestata de dezvoltatori.
Prabusire a pietei?
Totusi, in ciuda faptului ca in ultima perioada au aparut o multime de declaratii care prevestesc un colaps al pietei imobiliare si o prabusire a preturilor, mai ales la apartamentele din blocurile vechi, sunt cateva date certe care pot contrazice aceste predictii.
Chiar daca locuintele din Romania sunt considerate foarte scumpe (punandu-se in balanta, de obicei, salariul mediu pe economie), preturile sunt dictate de