Supa cu ridichi si cartofi
Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g cartofi fainosi, 3 legaturi de ridichi (a 250 g), 1 ceapa, 20 g unt, sare, piper, 1 lingura zeama concentrata de pasare sau legume (Knorr+apa), 1 legatura patrunjel, 1 pahar smantana subtire (125 g), nucsoara, 100 g jambon (taiat cubulete).
Mod de preparare: * Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie cubulete. Se curata ridichile, se spala, se pun deoparte opt, iar restul se toaca marunt. Ceapa curatata se taie fideluta. * Se caleste ceapa in untul incins, se adauga cartofii si ridichile, se prajesc putin, se condimenteaza si se toarna peste ele zeama concentrata. Dupa ce dau in clocot, se lasa sa fiarba incet circa 15 minute. * Se taie marunt sau fasii ridichile puse deoparte si se toaca patrunjelul. * Se trece supa prin sita (sau se mixeaza in blender), se gusta de sare, piper si nucsoara si se presara deasupra ridichile taiate, cubuletele de sunca si patrunjelul tocat. Se serveste cu paine prajita.
Un sfat util: patrunjelul poate fi inlocuit cu frunzele de ridiche, dar numai daca sunt proaspete si verzi.
Taietei cu sos de castraveti si somon
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 castravete mare, 1 ceapa, 400 g taietei lati, sare, 400 g file de somon, 20 g unt, piper, 5 linguri vin alb demisec, 200 ml zeama concentrata de legume (Knorr +apa), 200 g frisca nebatuta, 1-2 linguri mustar, amidon pentru legat sosul, 1/2 legatura marar.
Mod de preparare: * Se curata castravetele de coaja, se taie in doua pe lung, se indeparteaza semintele si apoi se taie felii subtiri. Se curata ceapa si se toaca nu prea marunt. Se fierb taieteii al dente in apa cu sare. * Se spala fileurile de peste, se zvanta si se taie cubulete. Se prajesc circa 3 minute in untul incins, se sareaza si se pipereaza. * Se scoate pestele din tigaie si se prajesc in untul ramas ceapa