Un tânăr condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi-a lansat al doilea volum de versuri, la Palatul de Justiţie din Suceava. Sursa: Cosmin Marinescu
Lansare inedită de carte la Palatul de Justiţie din Suceava. Cătălin Ifrim - un deţinut devenit celebru printre colegii din spatele gratiilor, care l-au botezat „poetul“ - şi-a lansat cu mare fast cel de-al doilea volum de poezii, intitulat „Rătăcit în labirint“.
Aşteptat îndelung de autor - condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a ucis cu sânge rece doi bătrâni - şi amânat adesea din cauza lipsei de fonduri, evenimentul a fost unul dintre principalele puncte de atracţie ale manifestărilor care au marcat „Săptămâna prevenirii criminalităţii“.
Pentru a marca cum se cuvine momentul de glorie, Ifrim şi-a demonstrat apoi şi veleităţile de actor, interpretând-o cu pasiune pe „Coana Miţa“, într-o variantă modernă a piesei „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea“, de I.L. Caragiale.
Actor, bibliotecar şi redactor-şef
Scump la vorbă şi rezervat în gesturi, Cătălin pare mai degrabă un puştan abia ieşit de pe băncile şcolii decât un asasin cu opt ani de puşcărie la activ. Nu e credincios, dar are propria lui filosofie despre sensul vieţii. „A înţeles mai multe“ în închisoare, după ce a citit Vechiul Testament, decât în libertate, când a încălcat pe rând toate cele zece porunci.
Odată ce a prins gustul lecturii, „a devorat“ biblioteca Penitenciarului Botoşani, unde îşi face veacul. Aici, „s-a cotaminat“ şi cu microbul poeziei, care „l-a chinuit până a aşternut versurile pe hârtie“. Aşa a ajuns să scrie primele 30 de poeme, reunite în volumul „Luminozitatea umbrei“, care a fost tipărit în 100 de exemplare.
S-a apropiat apoi, uşor, şi de teatru şi a descoperit că „sentimentul de libertate e mai mare atunci când joac