Dupa sondajul ATLE la care m-am referit saptamana trecuta, zilele acestea INSOMAR si Metro Media Transilvania au dat publicitatii propriile estimari asupra configuratiei optiunilor electoratului. Spre deosebire de ATLE, care indica o cvasiegalitate intre proportiile optiunilor pentru PD-L si cele pentru PSD, ultimele doua sondaje indica un avans semnificativ pentru PD-L: 15% la INSOMAR si 9% la MMT.
Deosebirile sunt imense si greu de inteles, cu atat mai mult cu cat cifrele din dreptul celorlalte partide sunt relativ egale in toate cele trei sondaje (PNL variaza intre 16 si 20%, UDMR, PRM si PNG se zbat spre atingerea pragului fatidic de 5%). De fapt, mai exista o deosebire, mai putin remarcata, in ceea ce priveste proportia celor care nu au o optiune de vot (indecisi sau persoane care nu doresc sa voteze): acestia insumeaza 27% la ATLE, 32% la INSOMAR si 49% la MMT. Este clar ca modul in care sunt obisnuiti operatorii sa formuleze intrebarea privind intentia de vot si contextul in care aceasta este introdusa in chestionar difera de la un institut la altul, ceea ce ar putea explica, macar partial, diferentele din ierarhia primelor doua partide. Diferentele mai pot proveni din faptul ca MMT a lasat intrebarea deschisa (nu a aratat o lista de partide), situatie care ar putea dezavantaja PD-L, care pentru unii respondenti este inca PD sau chiar PLD.
O alta posibila sursa de distorsiune este faptul ca, desi oficializarea Aliantei PSD±PC era cunoscuta la data lansarii sondajelor, sociologii intreaba in continuare despre PSD si PC ca doua partide distincte.
Pe de alta parte, contextul votului uninominal (chiar in varianta sa proportionala) face deosebit de riscanta evaluarea rezultatelor prin metodele traditionale ale sondajului. Intrebarea formulata de operatorii de interviu este: "Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cu cand