EVZ a găsit la o echipă germană din Liga a opta condiţii mai bune decât cele din Liga a doua în ţara noastră!. Sursa: EVZSursa: EVZ
1 /.
„Nea Vasile, scoate dracului oile alea de pe teren, că peste o oră avem meci! Şi spune-i lu’ Marin a lu’ Turbatu’ să-şi ia un halat alb pe el şi să vină-ncoa’, că n-avem doctor. Cum, nare halat? Să meargă la lăptărie, să ia unul! Auzi, bă, arbitreeee! Ai venit? Vezi că dacă luăm bătaie azi, nu mai pleci viu d’aci!“. Improvizaţii la tot pasul, arbitri bătuţi, adversari fugăriţi prin lanul de porumb, sărăcie lucie şi islazuri comunale denumite pompos terenuri de joc. Acestea sunt ingredientele fotbalului ligilor inferioare în România. Între primele două divizii autohtone şi celelalte eşaloane, trei la număr, s-a căscat un hău imens.
EVZ vă prezintă şi o oglindă: cum se desfăşoară ostilităţile în catacombele fotbalului din Germania, unul dintre cele mai dezvoltate din lume. O primă „haltă“ am făcut-o la Obersprockhövel, un orăşel cu doar 25.000 de locuitori, aflat la 30 de kilometri de Dortmund, în landul Nordrhein- Westfalen, pentru a vedea cum stau lucrurile la o echipă din Liga a opta.
Club înfiinţat în 1863
Mark Bardohl este căpitanul şi antrenorul secund al echipei TSV Fichte Hagen, clasată pe locul 12 în Liga a opta. În vârstă de 33 de ani, Mark este căsătorit, tată a doi copii, şi lucrează la Wuppertal, ca angajat al uneia dintre cele mai mari companii de asigurări din Germania, „Barmer“. De trei ori pe săptămână merge la antrenamente, iar duminica - la meciurile echipei sale.
La TSV evoluează şi Lars, fratele mai mic al lui Mark. Lars este o mică vedetă. Ca junior, a jucat alături de campionul european Lars Ricken, cu care a rămas prieten. Mai multe accidentări l-au obligat însă pe mezinul familiei Bardohl să renunţe la fotbalul de performanţă. Înfiinţată în 18