Dacă până acum se înghesuiau la uşa dezvoltatorilor pentru a cumpăra apartamente noi imediat după anunţarea proiectului, întârzierea livărilor de către mai mulţi dezvoltatori şi calitatea finisajelor sau a proiectului per ansamblu i-au determinat pe români să fie mai atenţi când îşi cumpără o casă nouă. “În Bucureşti, de exemplu, ponderea apartamentelor vândute în stadiul de proiect a scăzut la circa 65%-70% în acest an, de la aproximativ 90%-95% anul trecut”, a declarat Andrei Marinescu, Broker/Owner RE/MAX Magnum.
Conform studiului RE/MAX, în perioada 2005-2007 majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale se vindeau în stadiul de proiect, dezvoltatorii lansând lucrările de construcţie doar după ce atingeau un procent ridicat de vânzare. Multe dintre proiectele de mari dimensiuni lansate în anii trecuţi – cu sute, unele chiar cu mii de unităţi locative au vândut primele stadii încă din faza de proiect, însă, în acest an, deşi preţurile nu au înregistrat evoluţii similare celor ale apartamentelor vechi, dinamica vânzării apartamentelor noi a fost scăzută, ca şi în cazul imobilelor vechi. “Vânzările de locuinţe noi au avut un trend descrescător în acest an, chiar şi rate cu 30% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în funcţie de fiecare proiect în parte. Marile proiecte doresc în continuare vânzarea « la planşă», dar au început să nu o mai poată face”, spune Marinescu. (V.R.)
Dacă până acum se înghesuiau la uşa dezvoltatorilor pentru a cumpăra apartamente noi imediat după anunţarea proiectului, întârzierea livărilor de către mai mulţi dezvoltatori şi calitatea finisajelor sau a proiectului per ansamblu i-au determinat pe români să fie mai atenţi când îşi cumpără o casă nouă. “În Bucureşti, de exemplu, ponderea apartamentelor vândute în stadiul de proiect a scăzut la circa 65%-70% în acest an, de la aproximativ 90%-95