Cifrele care vorbesc despre modul in care a fost rezolvata chestiunea restituirii proprietatilor confiscate de comunisti plaseaza Romania pe ultimul loc printre tarile din Europa Centrala si de Est. Peste 50% dintre imobilele nationalizate au fost vindute chiriasilor in baza legilor din perioada Iliescu, doar 15% din imobilele confiscate au fost restituite in natura si numai 1.650 de persoane au primit bani de la Fondul Proprietatea. Raportul Societatii Academice din Romania arata nu doar cauzele acestei situatii, ci si faptul ca, in actualul ritm, procesul retrocedarii nu are sanse sa se incheie in urmatorul deceniu.
La nivelul administratiei centrale, 53,82% dintre notificarile depuse in baza Legii 10 au ramas nesolutionate, adica nici macar nu au fost luate „in lucru”, iar dintre cele asa zis rezolvate, 37% au fost respinse. Mai exact, doar 15% dintre notificari au fost rezolvate prin restituirea in natura, iar 42% prin cea in echivalent, adica despagubiri in actiuni la Fondul Proprietatea. Acest lucru nu inseamna insa ca proprietarii in cauza chiar au primit actiuni sau bani, ci doar ca dosarul lor a ajuns la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP). Totalul notificarilor depuse depaseste 200 de mii.
Asa cum reiese din raportul realizat de Societatea Academica din Romania, din cele 46.400 de dosare ajunse la ANRP, doar 1.650 au primit efectiv despagubiri banesti si alte 1.970 actiuni la Fondul Proprietatea.
Cu alte cuvinte, dupa 8 ani de zile, realitatea arata ca din totalul de 201.769 cereri de notificare depuse, in natura au fost retrocedate 15.734 de imobile si doar 3.620 de fosti proprietari au primit bani sau actiuni.
Bucurestiul, la coada retrocedarilor
Potrivit Raportului SAR, in Bucuresti sint concentrate cele mai multe notificari - 43.000, circa 21% din total. In opt ani, doar 9.000