In timpul unei vacante la Roma din urma cu cativa ani, Joe Rombi, proprietarul unui restaurant cu traditie din California, a observat ca multi dintre omologii sai europeni erau de asemenea in vacanta, insa acestia isi luau liber saptamani la rand. Atunci el s-a gandit, "Trebuie sa fac asta, doar ca nu in august".
Acum, cand proprietarii europeni redeschid dupa ce se reintorc din vacanta, proprietarii restaurantelor americane incearca sa prinda un al doilea val dupa o vara plina.
Mai mult de jumatate din proprietarii de restaurante din Statele Unite supusi unui studiu al American Express au afirmat ca isi vor lua vacanta cel putin o saptamana in vara aceasta, chiar daca statul se va confrunta cu incetinire economica si preturi in crestere.
O luna sau mai mult?
Asta este mai mult decat improbabil, spune John Foley, adviser-ul de restaurante pentru Allbusiness.com. Europenii, adauga el ironic, nu au replica unui lant de restaurante la doar cativa pasi.
In Asia, proprietarii de restaurante, arareori se bucura de mai mult de cateva zile de vacanta odata, si daca acest lucru se intampla, este de regula in luna sarbatorilor destinate anului nou.
Rombi, prietenul lui Foley, care detine Joe Rombi's La Mia Cucina din Pacific Grove, California, isi inchide restaurantul pe intreaga perioada a lunii ianuarie. "Este o perioada nemaipomenita ca sa imi incarc bateriile", spune Rombi, "Recomand cu mare placere, in special proprietarilor de restaurante care au deschis sase zile pe saptamana."
A saptea zi nu este chiar o zi de relaxare, a adaugat Rombi, deoaece proprietarii probabil inca lucreaza, asa cum facuse si el, participand la un interviu in ziua sa libera.
Cum sa iti iei vacanta, cand si pentru cat timp sunt intrebarile pe care fiecare proprietar al unei afaceri mici si le pune, insa pentru detinatorii de restaurante ace