Cea mai grava criza financiara din istorie, incetinirea ritmului de crestere al economiilor, scaderea consumului de produse petroliere, relaxarea pretului barilului de petrol sunt considerate a fi evenimente cu un impact pozitiv asupra companiilor care activeaza in industria "aurului negru". Care este explicatia?
Dupa ani intregi in care oferta de petrol s-a luptat practic sa tina pasul cu ritmul de crestere al cererii, lucru care explica partial si ascensiunea pretului barilului de titei pe pietele internationale, criza financiara din State domoleste aceasta sete de produse rafinate si le da timp companiilor petroliere in lupta pentru descoperirea unor noi rezerve.
"Vom asista la o perioada de scadere a cererii de petrol. In ultimii ani oferta de petrol s-a luptat pur si simplu pentru a tine pasul cu o cerere de produse petroliere in continua crestere. Trebuie sa intre cantitati noi in piata si acest lucru nu se va intampla decat prin gasirea unor noi rezerve. Daca ne uitam la nivelul global al productiei, in Mexic aceasta scade, in Marea Britanie la fel, iar productia din Statele Unite este mult sub nivelul asteptarilor. Exista un deficit major de specialisti, de echipamente, furnizorii de astfel de utilaje nemaiputand face fata. In acest context global, criza financiara si efectele ei de incetinire a cresterii economiilor vin ca o gura de aer proaspat pentru industria petroliera. Practic, acest context ne cumpara timp pentru a prinde din urma cererea", explica Laszlo Varro, chief economist in cadrul grupului petrolier ungar MOL, unul dintre cei mai importanti jucatori la nivel european si a patra companie ca si cota de piata prezenta pe plan local.
Reducerea cererii de produse rafinate va avea un impact direct si asupra valorii barilului de petrol in sensul ieftinii acestuia, lucru care este deja vizibil. In comparatie cu niveluril