Presa americană apreciază că prima confruntare televizată dintre cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale a fost relativ echilibrată. John McCain şi Barack Obama s-au confruntat, dur pe alocuri, timp de 90 de minute, fiind urmăriţi de zeci de milioane de telespectatori.
Una dintre întrebările de interes pentru americani, cea referitoare la criza sistemului financiar, i-a permis candidatului democrat să-l asocieze pe rivalul său republican la bilanţul de impopularitate a preşedintelui George W. Bush. “Trebuie să recunoaştem că această criză este punctul final al celor opt ani de politică economică greşită, condusă de Bush şi susţinută de senatorul McCain”, a spus Obama.
El a reamintit că, în Senat, McCain a votat “90% din timp” pentru proiectele liderului de la Casa Albă. În replică, senatorul de Arizona a precizat că s-a opus preşedintelui pe tema cheltuielilor bugetare, a schimbărilor climatice, a torturării prizonierilor şi asupra modului în care se desfăşoară războiul din Irak.
Iranul, Rusia şi petrodolarii
Divergenţele cele mai mari au apărut când dezbaterea a ajuns la chestiunile internaţionale, în special cu privire la politica faţă de Rusia şi Iran. Obama a pledat pentru “o diplomaţie fermă şi directă” cu Iranul şi a spus că este de acord cu McCain că SUA nu pot tolera un Iran cu arma nucleară. Însă a spus că îşi rezervă dreptul, în calitate de preşedinte, de a se întâlni cu cine doreşte, referindu-se la intenţia sa de a purta un dialog cu preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad.
McCain a vorbit despre “naivitatea” lui Obama, afirmând că a fi dispus să discuţi cu un lider ca cel al Iranului înseamnă să-i dai o legitimitate declaraţiilor sale. El a reamintit că Ahmadinejad a promis de mai multe ori să şteargă Israelul de pe hartă.
Deşi ambii au criticat invazia rusă în Geo