» Programul de reabilitare termica a blocurilor inainteaza in pasi de melc, in timp ce incalzirea a devenit un lux pentru romani.
» Statul si primariile au bugete mici pentru reabilitare. Banii UE destinati "regenerarii urbane" asteapta insa sa fie absorbiti.
» Dupa asaltul termopanelor de diferite forme si culori, urmeaza placarea pe cont propriu a fatadelor de bloc care mutileza chipul cartierelor.
In timp ce programul de reabilitare termica a blocurilor sustinut de Guvern, primarii si asociatiile de proprietari avanseaza neconvingator, din cauza fondurilor bugetare insuficiente si a procedurilor greoaie, incalzirea caselor prost izolate a devenit un lux pentru romani. In asemenea conditii, multi proprietari cu ceva bani pusi deoparte au trecut singuri la termoizolarea apartamentelor, amplificand hidosenia urbanistica a cartierelor. Un consultant austriac angajat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) atrage atentia ca reabilitarea blocurilor este o urgenta nationala. Potrivit ministrului Locuintelor, Laszlo Borbely, apartamentele reabilitate au un consum de energie mai mic cu 35%, iar valoarea lor de piata poate creste cu 30%. In prezent, programul de termoizolare este derulat prin MDLPL, iar costurile lui sunt impartite intre stat, care contribuie cu 34% din suma, primarie, care asigura 33% si proprietarii care participa cu 33%. Desi programul a inceput in 2003, in cadrul lui au fost reparate doar cateva zeci de blocuri, din cele peste 85.000 existente in tara. In Capitala, de pilda, receptia celui dintai bloc izolat termic a avut loc abia in primavara. La intarzierea reabilitarii au contribuit atat statul, cat si ezitarea asociatiilor de proprietari de a se inscrie in program, din cauza neputintei de a asigura cofinantarea. Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, a atras atentia ca, daca un si