“Osservatore Romano” - oficiosul Vaticanului - relevă într-un recent editorial poziţia Sfântului Scaun legată de un subiect “fierbinte” în Italia şi anume imigraţia. Un articol “Osservatore Romano” - oficiosul Vaticanului - relevă într-un recent editorial poziţia Sfântului Scaun legată de un subiect “fierbinte” în Italia şi anume imigraţia. Un articol eminamente critic, cu referiri la măsuri deja luate sau la atitudinea politicienilor vis-a-vis de acest subiect. Printre pricipalele acuze aduse clasei politice italiene se numără şi obişnuinţa acestora de a vorbi despre imigraţie ca despre o ameninţare.
“De ce să adoptăm o atitudine care penalizează imigraţia când avem nevoie de aceasta? Uneori apar declaraţii şi semnale de alarmă chiar de la persoane cu autoritate, care creează o atmosferă incendiară, în loc să caute liniştea. Se seamănă vânt şi se culege furtună.” scrie Osservatore Romano.
În acelaşi material, este citat şeful episcopilor italieni, Cardinalul Bagnasco, care pune recentele violenţe la adresa imigranţilor pe seama atitudinii politicienilor: “În ultima vreme, se văd ici şi colo semnale de dezacord cu imigraţia şi chiar acte de violenţă”.
“Ne simţin cu toţii nesiguri, pentru că nu avem idei clare despre viitor. Globalizarea, crizele financiare, nesiguranţa economică, ne dezorientează şi provoacă panică. [...] Ce putem face atunci, decât să strigăm după ajutor şi să ne păzim mai bine frontierele? Dar aceasta este o strategie greşită, pentru că nu dă roade pe o perioadă lungă de timp”, anunţă cotidianul religios.
Un alt atac este lansat la adresa intenţiei Italiei de a limita reîntregirea familiei imigranţilor. “Motivaţiile aduse pentru pentru limitarea reîntregirii familiei nu ţin, iar introducerea testului ADN are un cost exorbitant. În Kenya, un astel de test costă 300 de euro.
Pe