Cheltuielile de campanie ale candidaţilor la un loc în parlament cresc în condiţiile votului uninominal. Ele pot atinge 200.000 de euro pentru un candidat la Senat, limita legală fiind de 71.000 de euro. Uninominalul este mană cerească şi pentru firmele de consultanţă.
Votul uninominal îi va determina pe politicienii aspiranţi la un scaun de demitar să investească mai mult decât până acum în campaniile electorale, sumele necesare depăşind limitele impuse de lege. „Un candidat la deputăţie are voie să cheltuiască 50.000 de euro, iar un candidat-senator - 71.000. La nivel naţional, vorbim de sume de ordinul milioanelor de euro“, a spus Alin Bogdan, de la Multimedia Political Communication. Potrivit Ioanei Varsta, executive manager Red Apple Communication, pentru candidaţii care pornesc cu şanse şi doresc să le maximalizeze, costurile unei campanii electorale sunt de aproape 200.000 de euro. „Acesta este un nivel mediu care poate asigura succesul. Vom vedea şi excese bugetare, dar şi campanii ieftine, însă extrem de inteligente, care vor duce la succes“, a precizat Ioana Varsta.
Potrivit lui Alexandru Batagui, Simple PR, suma de campanie diferă şi în funcţie de zonă, astfel încât pentru Bucureşti sau alte aglomerări urbane costurile sunt mai mari. „În linii mari, putem vorbi de aproximativ 100.000 de euro pentru un colegiu obişnuit. În Bucureşti sau în alte aglomerări urbane, aceste costuri vor fi ceva mai mari. Pe de altă parte însă, contează foarte mult şi conlucrarea între candidaţii din mai multe colegii, dar, mai ales, între candidatul pentru Camera Deputaţilor şi cel pentru Senat, care acţionează în acelaşi colegiu. Sunt multe costuri care pot fi reduse, fără a afecta campania fiecăruia. Mă gândesc aici, în primul rând, la cheltuielile pentru realizarea studiilor sociale, dar şi la alte acţiuni, precum mitingurile şi concertele sau alte evenimente e