Noul regulament de creditare a populaţiei intră în vigoare pe 6 octombrie Prin aplicarea regulamentului, banca centrală urmăreşte în principal descurajarea împrumuturilor în valute exotice.
A mai rămas o săptămână în care românii pot lua credite „relaxate" , după vechile norme. După 6 octombrie, condiţiile impuse de bănci persoanelor fizice vor deveni mult mai restrictive. Analiştii spun că efectele noului regulament se vor resimţi atât pe piaţa creditului de consum, cât şi pe cea imobiliară.
„Efectul autoproclamat al regulamentului este să micşoreze simţitor creditarea în euro şi în valute exotice. Nu cred însă că băncile româneşti au păcătuit excesiv, dar nici nu cred că efectele vor fi dezastruoase. În orice caz, se va restrânge creditarea’’ , susţine consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.
Sucursalele sunt scutite
Sub incidenţa noului regulament de creditare intră băncile şi instituţiile financiare nebancare înscrise (IFN) în Registrul special. Sunt excluse de la această regulă instituţiile de credit înscrise ca sucursale (de exemplu ING Bank) şi IFN-urile din registrul general.
În aceste condiţii, cel puţin din punct de vedere teoretic, băncile din străinătate ar putea fi interesate să intre pe piaţa românească cu statutul de sucursală, beneficiind astfel de condiţiile de finanţare vechi, relaxate. "Aceste instituţii vor avea un avantaj faţă de restul competitorilor.
În ceea ce priveşte creditarea pe segmentul de retail, acest scenariu este prea puţin probabil, în lipsa unei reţele teritoriale. Cu atât mai mult cu cât intermedierea prin reţelele mobile şi de brokeraj este redusă", explică Lucian Anghel, economist-şef la Banca Comercială Română. Iar în ceea ce priveşte companiile, regulamentul BNR nu este aplicabil.
Efecte marginale în imobiliar
@N_P