Procesul de restituire a proprietatilor romanilor confiscate de comunisti nu se apropie nici de jumatatea drumului, chiar si dupa 7 ani de la aparitia legii si 19 ani de la Revolutie, se arata intr-un raport dur realizat de Societatea Academica Romana (SAR) si Apador-CH.
SAR si Apador-CH au intocmit o analiza foarte amanuntita si extrem de dura cu autoritatile, a caror atitudine in privinta retrocedarilor proprietatilor nationalizate a facut ca Romania sa fie codasa intre statele foste comuniste. Raportul SAR incepe cu un motto : "Speculatiile imobiliare sunt sursa multor averi din Top 300, iar acest sport national este in plina desfasurare; perdanti par sa fie doar fostii proprietari deposedati de statul comunist".
Din cele 202.000 cereri de restituire depuse, doar circa 103.130 "au primit o decizie de un fel oarecare, la nivelul autoritatilor locale sau ministerelor, in sensul aprobarii, respingerii sau redirectionarii acesteia catre institutia responsabila", precizeaza raportul intitulat "Restituirea proprietatii: de ce a iesit asa prost in Romania?".
Intarzierea in reglementarea retrocedarilor in Romania a durat mai bine de 10 ani, legea aparand abia in 2001. Cei deposedati abuziv de catre statul comunist au depus sute de mii de cereri, insa ritmul rezolvarii solicitarilor – prin punere in posesie sau despagubire – inca este extrem de lent. Din aproximativ 43.000 de cazuri inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pentru stabilirea si plata despagubirilor, doar 6.000 au beneficiat de emiterea titlurilor de despagubire, iar practic doar 855 de persoane au primit despagubiri in bani.
Cele mai multe dintre cererile de retrocedare (circa 190.000) au fost depuse la autoritatile locale, iar in orasele mai mici, unde solicitarile au fost mai putine, procesul de punere in posesie sau despagubire a