Actuala criză financiară din SUA ar putea afecta adoptarea monedei euro în România în 2014. Impactul pe care criza îl va avea până în acel an este, însă, prematur de evaluat. “E prematur Actuala criză financiară din SUA ar putea afecta adoptarea monedei euro în România în 2014. Impactul pe care criza îl va avea până în acel an este, însă, prematur de evaluat. “E prematur să vedem toate detaliile crizei financiare şi impactul asupra României până în 2014.
Potenţialul crizei este destul de mare şi s-ar putea ca o bună parte din elementele care dau configuraţia sistemului mondial din prezent să se schimbe până atunci”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la sfârşitul săptămânii trecute, citat de Mediafax.
El a subliniat că această criză nu va afecta direct România, nu pentru că ţara noastră are un sistem financiar primitiv, ci pentru că băncile româneşti s-au ferit de produsele “toxice” de creditare, iar normele băncii centrale în privinţa creditării au fost mai severe.
“Pe de altă parte, nu aveau nevoie să caute asemenea produse sofisticate, întrucât piaţa românească, în plină expansiune, oferea suficiente oportunităţi de câştig din produse clasice. Indirect, însă, efectul există, fiind vorba de panică. Indirect, oricând pot să apară efecte”, a adăugat Isărescu.
Perspective bune pe plan intern
Potrivit planificărilor băncii centrale, România ar trebui să intre în ERM 2 (Exchange Rate Mechanism - mecanismul cursului de schimb) în 2012 şi să adopte moneda unică europeană în orizontul anului 2014. Înainte de intrarea în ERM 2, ţara noastră trebuie să facă dovada că poate menţine nivelul sustenabil al inflaţiei.
În anul acesta, deşi ţinta băncii centrale privind inflaţia este de 3,8% plus/minus un punct procentual, oficialii BNR estimează că inflaţia nu va coborî sub 6,3%. În c