Actiunile de salvare rapida a institutiilor financiare ar putea sfarsi prin a afecta "brandul" Statelor Unite, in conditiile in care acestea scot la iveala puncte slabe in cadrul economiei americane, slabind pozitia acesteia in fata cumparatorilor straini de dolari si titluri de trezorerie, scrie Bloomberg.
Actiunile guvernului ar putea spori cu sute de miliarde de dolari deficitul bugetar deja asteptat sa atinga un nivel record anul viitor. Operatiunile de salvare, care includ preluarea American International Group, ridica in acelasi timp semne de intrebare cu privire la angajamentul Statelor Unite fata de o economie de piata care, pana recent, era invidiata de intreaga lume.
"Profilul de credit al Americii este acum mai slab pentru ca riscurile posibile au devenit riscuri reale pentru guvernul american", a declarat John Chambers, managing director in cadrul Standard & Poor's.
Rezultatul: investitorii ar putea cere compensatii mai mari pentru a furniza bani fondurilor de care guvernul si economia Statelor Unite depind. Acest lucru s-ar putea traduce mai departe intr-un nivel mai scazut de trai pentru americani in conditiile in care costurile de finantare sunt impinse in sus, iar dolarul este tras in jos.
Nu exista multe dovezi ca acest lucru s-ar intampla deja. Randamentul titlurilor de trezorerie pe 10 ani a scazut pana la 3,4%, de la 3,9% cu doua luni in urma, investitorii cautand refugiu in fata recentelor turbulente de pe pietele financiare.
Pana acum, Statele Unite s-au bucurat de un statut special in randul investitorilor datorita dimensiunii economiei lor, puterii armatei si profunzimii pietelor sale financiare. Dolarul a preluat statutul de moneda de constituire a rezervelor pe plan mondial de la lira sterlina dupa cel de-al doilea razboi mondial, permitand Americii sa imprumute liber de pe alte piete si sa inregistreze am