Interzicerea fumatului a falimentat restaurantele din Franţa şi este de aşteptat ca fenomenul să se repete la noi Unii proprietari de localuri speră că serviciile îi vor convinge pe români să revină. Alţii se văd cu găuri în buget.
La opt luni de la interzicerea fumatului în Franţa, au dat faliment un sfert dintre cafenele, scrie “Le Monde”. Proprietarii unora dintre localurile din România spun că vor trece cu bine peste acest hop şi speră că actualii clienţi vor reveni datorită serviciilor, însă pe cei mai mulţi îi îngrijorează proporţiile fenomenului. Unul din doi români fumează, în timp ce doar unul din trei francezi are acest viciu.
Proprietarii de restaurante, baruri şi cafenele de la noi pot încă să “fumeze pasiv”, pe fondul presiunilor făcute de industria tutunului asupra Ministerului Sănătăţii, însă din ianuarie 2009 vor fi obligaţi să se alinieze deciziilor luate la nivel european.
Mai mulţi clienţi
Cătălin Mahu, proprietarul restaurantelor La Mama şi al cafenelelor Cafepedia, crede că schimbarea îi va aduce chiar mai mulţi clienţi. “Rulajul va creşte. Clienţii vor sta doar cât să mănânce şi să bea ceva, estimez că timpul mediu de staţionare în local va scădea”, explică el.
În Franţa însă, această rotaţie rapidă a clienţilor în restaurant s-a dovedit a fi cu două tăişuri: francezii nu mai mănâncă decât un singur fel, de cele mai multe ori fără desert şi fără cafea, ceea ce se traduce în final în încasări mai mici.
Afacerea se împiedică
Tudor Niculescu, proprietarul lanţului de cafenele Turabo, crede că afacerile cu cafenele nu vor falimenta, deşi încasările vor fi mai mici.
“Dacă toate localurile vor respecta această regulă, clienţii se vor obişnui în cele din urmă. Încasările vor fi mai mici cu siguranţă, însă nu avem ce face. De când s-a in