Reclamele cu target preponderent feminin cumuleaza 47% din totalul GRP investiti in publicitatea romaneasca. Cliseele care apar in majoritatea reclamelor adresate femeilor sunt insa departe de a spori eficienta advertisingului, anuland orice incercare de diferentiere si transformand publicul intr-un receptor pasiv, sunt concluziile studiului LeoShe II, realizat de Leo Burnett.
“Prezenta cliseelor este poate cea mai proeminenta caracteristica a reclamelor adresate femeilor. Nu trebuie sa fii vreun specialist in publicitate sau sa faci monitorizari profesioniste pentru a constata ca detergentul obisnuit folosit de gospodine ambitioase, parul straluctior si plin de volum, dintii improbabil de albi sau ciocolata cu efecte extatice sunt, alaturi de alte zeci de clisee, prezente constate in reclamele adresate femeilor”, a declarat Elena Ionita, Planning Director la Leo Burnett.
Pentru realizarea Leo She II s-a folosit urmatoarea metodologie: s-au selectat cinci categorii de produse, s-au recrutat perechi de cate doua prietene pentru interviuri in cadrul carora femeile au avut 20 de minute la dispozitie pentru a concepe un scenariu si a desena o schita de spot TV. La finalul fiecarui interviu a avut loc un joc de rol, in cadrul caruia participantele au devenit “agentie” si au incercat sa “vanda” spotul “clientului”, argumentand de ce reclamele erau eficiente. In total, au avut loc 18 interviuri implicand 36 de femei care au caracteristici demografice specifice fiecarei categorii de produse.
In ceea ce priveste categoriile, s-au ales cinci categorii principale: detergent, sampon, cafea, gel de dus si mezeluri. Acestea au fost alese urmarind doua criterii: sa se adreseze preponderent targetului feminin, iar comunicarea sa fie suficient de intensa si sustinuta cat sa faca posibila o eventuala aparitie a cliseelor. Conform ipotezei de la care s-a pornit, anal