Reglementarile de creditare severe impuse de BNR au ferit bancile romanesti de probleme, principalul factor de risc fiind panica generata de criza internationala.
O complicare a crizei de pe pietele financiare internationale ar putea sa afecteze procesul de adoptare a monedei unice in 2014, insa sistemul bancar local nu va fi afectat direct, a aratat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR intr-o conferinta sustinuta in fata studentilor la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Pana la problema adoptarii euro, Isarescu este mai preocupat de lipsa reformelor structurale pe plan intern - in special in domeniul pietei muncii - si de riscul unei relaxari a politicii fiscale pe final de an.
"E prematur sa vedem toate detaliile crizei financiare si impactul asupra Romaniei pana in 2014. Potentialul crizei este destul de mare si s-ar putea ca o buna parte din elementele care dau configuratia sistemului mondial din prezent sa se schimbe pana atunci. Nu sunt prezicator. Este posibil", a aratat Isarescu, ca raspuns la o intrebare privind adoptarea euro.
El a subliniat ca aceasta criza nu a afectat direct Romania, nu pentru ca sistemul financiar ar fi primitiv, ci pentru ca bancile romanesti s-au ferit de produsele "toxice", inclusiv datorita normelor mai severe ale BNR. "Pe de alta parte, nu aveau nevoie sa caute asemenea produse sofisticate, intrucat piata romaneasca, in plina expansiune, oferea suficiente oportunitati de castig din produse clasice. Indirect insa, efectul exista, fiind vorba de panica. Indirect, oricand pot sa apara efecte", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, BNR se afla in alerta pentru a atenua aceste efecte negative.
"Daca e vorba numai de zvonuri, vom lua masuri de calmare a publicului", a spus guvernatorul BNR. Isarescu a aratat de altfel ca BNR a decis joia trecuta sa mentina dobanda la 10,25% pe an si pe