Ultima decada a lunii septembrie a adus, la fel ca in ultimii 18 ani, o noua editie a scandalului cazarii studentilor. Deficitul cronic de spatii in campusuri a determinat cresterea constanta a sumelor platite de studenti diversilor intermediari pentru a-si cumpara un loc in camin. Anul acesta, o camera a ajuns sa coste pe bursa neagra pana la 1.500 de euro, in functie de gradul de confort si de amplasare.
In Bucuresti, deficitul de locuri de cazare a ajuns la 30.000 de paturi, dupa cum a declarat Gabrel Petrea, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR). De exemplu, aproape 2.000 de studenti de la Universitatea Politehnica au ramas fara camere in caminele din complexele Leu si Regie. O parte dintre cei care nu au obtinut legal un loc au acceptat sa ofere sume de bani, de la cateva sute pana la aproape 1.500 de euro, pentru a face rost, ilegal, de o camera. Repartitiile s-au facut in cursul saptamanii trecute, iar studentii au inceput sa-si ocupe camerele din weekendul recent incheiat. La cazarea studentilor in camine au fost prezenti politisti imbracati in civil pentru a supraveghea corectitudinea atribuirii locurilor.
Cazarea studentilor din centrul universitar Iasi a adus cozi infernale, imbranceli, suduieli si spagi pe la colturi pentru un loc intr-un camin. Peste jumatate din cei 43.000 de studenti care au venit la Iasi vor ramane fara cazare, procentul de solutionare a cererilor fiind diferit de la o universitate la alta. Universitatea "Al.I. Cuza" dispune de 4.851 de locuri de cazare, in conditiile in care s-au inregistrat 12.871 de cereri. Un caz special l-a reprezentat caminul T10 din campusul Tudor Vladimirescu, camerele fiind intr-un stadiu avansat de degradare. "Credeti ca sunteti la hotel? Eu ce puteam sa fac? Asa arata un camin dupa 38 de ani", s-a scuzat administratorul caminului.
O data cu des