Acţiunile celor mai lichide companii au pierdut, în medie, 2,47% Scăderile înregistrate pe bursele străine şi-au găsit ecou, vineri, şi pe piaţa românească de capital. Semnalul deprecierilor a fost dat, din nou, de pe pieţele americane.
Negocierile pentru planul de 700 miliarde dolari de salvare a sistemului financiar au stagnat după ce Partidul Republican a refuzat să se alăture administraţiei Bush în susţinerea acestuia.
În plus, banca Washington Mutual a fost nevoită să caute cumpărători, după ce clienţii şi-au retras aproape 16,7 miliarde dolari din conturi în zece zile. Toate acestea au determinat noi scăderi care s-au propagat, la sfârşitul săptămânii trecute, şi pe pieţele europene.
La ora închiderii bursei de la Bucureşti, indicele FTSE al bursei din Londra se deprecia cu 2,47%, indicele DAX, reprezentativ pentru bursa din Frankfurt – cu 1,77%, iar indicele CAC40 al bursei din Paris scădea cu 1,50%.
Cădere de peste 5% pentru BRD
La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), bilanţul şedinţei de vineri indică o scădere de 2,47% pentru indicele BET (al celor mai lichide zece companii de pe piaţa principală), în timp ce indicele compozit al pieţei, BET-C, a fost marcat de o depreciere medie de 2,29%.
Segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a înregistrat de această dată o scădere sub media pieţei, de 1,87% faţă de sesiunea anterioară. “Percepţia investitorilor se schimbă foarte repede: dacă în urmă cu o zi pe pieţele globale se manifesta un sentiment pozitiv, astăzi (n.r. vineri) investitorii au fost dominaţi mai degrabă de un sentiment de aşteptare”, subliniază Adrian Lupşan, broker în cadrul Intercapital Invest.
Pe piaţa principală, BRD Groupe Societe Generale s-a detaşat printr-o cădere de peste 5%. Ultima tranzacţie cu acţiuni BRD a fost perfectată