In timp ce PDL si PNL prefera cota unica de impozitare, PSD vrea, daca va ajunge sa formeze viitorul guvern, sa reintroduca sistemul progresiv de impozitare a veniturilor. „Evenimentul zilei“ a pus fata in fata aceste doua sisteme, pentru a avea o perspectiva mai clara asupra modului in care vor partidele sa actioneze, in domeniul fiscalitatii.
DREAPTA VREA COTA UNICA
PDL si PNL raman fidele politicii fiscale pe care au adoptat-o in 2005
PDL si PNL sustin mentinerea actualului sistem de impozitare: cota unica de 16%, aplicata tuturor categoriilor de venituri. Aceasta modalitate de impozitare a castigurilor cetatenilor a fost introdusa, la inceputul anului 2005, de Alianta PNL-PD.
Ideea cotei unice de impozitare a existat si pe timpul guvernarii PSD. Mihai Tanasescu, ministrul de finante din acea perioada, a sustinut necesitatea unui singur nivel de impozitare, premierul Adrian Nastase a fost de acord, insa proiectul s-a lovit de opozitia lui Ion Iliescu.
Sistemul de impozitare, care se aplica in prezent in Romania, a fost apreciat de presedintele SUA George W. Bush. In timpul Summitului NATO din luna aprilie a acestui an, seful statului american l-a felicitat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru introducerea cotei unice. El a mentionat ca si administratia din Washington are in vedere adoptarea unui sistem similar.
Potrivit lui Dragos Cabat, presedintele Camerei Analistilor Financiari din Romania, „cota unica este un sistem de taxare simplu, transparent, care a insemnat un pas inainte pentru economia romaneasca“.
Avantaje
Nivelul de impozitare de 16% a scos la suprafata o parte din veniturile negre si gri. In acest fel, cu toate ca impozitul era mai mic decat cel aplicat anterior, baza de impozitare s-a largit, si la bugetul de stat a ajuns o suma mai mar