Cu o interventie drastica in economie si cu sute de miliarde de dolari necesari cumpararii creditelor neperformante, guvernul Statelor Unite incearca sa previna falimentul altor banci decat cele cu care s-a confruntat sistemul pana acum, scrie Spiegel. Riscul unei crize acute pe pietele financiare, cu consecinte drastice pentru economia globala, nu a fost inca evitat.
Daca toata lumea ar fi la fel de intelegatoare ca James Peck sau la fel de empatica si cu un zambet atat de simplu. Este marti, 16 septembrie, putin dupa ora 17, iar pe judecatorul Peck il gasim in sala de judecata 601 din cadrul Tribunalului de Falimente din Battery Park, New York, in partea de sud a Manhattanului.
Peck isi indreapta roba, afiseaza o expresie faciala prietenoasa si concilianta si asculta atent. Shai Waisman, avocat, sta in fata judecatorului prezentand cazul clientului sau, nimeni altul decat Lehman Brothers, cea de-a patra banca de investitii din Statele Unite ca marime, fondata in urma cu 158 de ani de catre fiii unui comerciant bavarez de vite, aflata in faliment de 30 de ore.
Pierderile de la burse si problemele cu lichiditatile, urmate de intalnirile agitate din week-end-ul precedent menite sa solutioneze actuala criza - sunt toate fapte deja cunoscute, dupa cum rezulta din afirmatiile avocatului, care insista ca din pacate nu a fost loc pentru o alta alternativa.
Peste noapte, una dintre cele mai venerabile firme de pe Wall Street a devenit cazul cu numarul 08-13555 din cadrul Tribunalului american pentru falimente, din districtul de sud al New Yorkului.
Sala este plina pana la saturatie de avocati si bancheri. Se negociaza in fata lor sfarsitul Lehman Brothers, cel mai mare faliment corporatist din istoria Statelor Unite. Atmosfera parca emana un sentiment de usurare, ca s-a terminat totul. Lumea intreaga se afla in fata unei drame fara