In conditiile in care Marea Britanie intra in cel de-al doilea an de declin al pietei imobiliare, care a sters aproape un sfert din valoarea proprietatilor, exista temeri ca restul Europei ar putea avea o soarta similara.
In timpul perioadei anterioare de scadere a sectorului proprietatilor, de la inceputul anilor '90, multe piete europene au scazut la fel de puternic ca si cea a Marii Britanii, desi ceva mai tarziu, scrie Financial Times. In mod similar, in timpul acestui ciclu s-a observat o usoara incetinire, iar investitorii din sectorul proprietatii anticipeaza ca Europa ar putea urma in cele din urma tendinta din Marea Britanie.
Cauzele care au declansat crahul imobiliar din Marea Britanie sunt aplicabile si in cazul Europei. Totusi, o perspectiva generalizata la nivelul Europei ar fi una gresita. Pietele europene opereaza in ritmuri diferite si au caracteristici diferite si nu este clar inca daca preturile vor scadea la fel de mult sau la fel de rapid ca in Marea Britanie si pe continent.
Iar, desi unele piete au inregistrat pierderi de la inceputul anului, alte state, in special din Europa Centrala si de Est, dau semne de rezistenta sau chiar crestere.
Totusi, situatia generala apare drept una negativa. "Europa va trece printr-o perioada grea anul viitor", spune Rob Brook, managing director in cadrul managerului de fonduri Kenmore.
Robert Gilchrist, CEO al managerului de fonduri Rockspring, spune ca in mod tipic pietele europene se afla in urma celei britanice, atat din punctul de vedere al cresterii, cat si al scaderii. "Lucrurile nu stau diferit nici de aceasta data, iar problemele incep sa apara pe pietele cu preturi supraevaluate".
Amploarea declinului sectorului european al proprietatii este greu de estimat si nu exista niciun indice lunar transparent, de genul IPD din Marea Britanie.
In linii mari, si