Romstal, al doilea mare jucator de pe piata de distributie de materiale de constructii, isi recompenseaza salariatii cu cel putin 300 de euro net lunar.
"In companie nu exista angajati care sa castige mai putin de 300 de euro net. Prin salariile pe care le oferim vrem sa ne situam peste media pietei, iar aceasta strategie se va pastra si anul viitor. Anual, cheltuim 14.500 de euro pentru plata salariului unui angajat de-al companiei", declara Valentin Bestea, directorul de resurse umane al Romstal.
Per total, costurile cu salariile angajatilor companiei se ridica in medie la 1,7 de milioane de euro lunar, iar in anul 2009 acestea se vor majora cu 16-18%. Pentru a oferi salarii cat mai apropiate de realitatile actuale de pe piata fortei de munca, distribuitorul de materiale de constructii a derulat anul trecut un proces de evaluare prin care au trecut toti angajatii.
Evaluarea a inceput in luna aprilie si s-a incheiat in toamna lui 2007.
Dupa terminarea procesului de evaluare, Romstal a colaborat cu firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers pentru a stabili grile de salarizare in functie de complexitatea fiecarui job.
"Asa am ajuns la concluzia ca, de exemplu, unui project manager ar trebui sa-i oferim un salariu fix cuprins intre 700 si 1.300 de euro lunar net", mentioneaza Bestea. Salariul fiecarui angajat al companiei este format dintr-o parte fixa si o parte variabila. In functie de specificul fiecarui job, partea variabila poate reprezenta 20% sau 50% din salariul lunar. Astfel, un angajat pe o pozitie de entry-level in companie primeste 50% din salariu sub forma de parte fixa, iar restul ca parte variabila. Pentru ceilalti ocupanti ai pozitiilor de excutie, 80% din salariu reprezinta de componenta fixa, iar restul de cea variabila.
"Pana la un anumit nivel ierarhic, partea variabila este corelata doar cu perfo