Mai putin de o treime dintre executivii si antreprenorii din intreaga lume se asteapta la o imbunatatire a economiei globale pana la sfarsitul acestui an.
Liderii, antreprenorii si managerii din intreaga lume vad in angajatii cu performante cea mai competitiva arma intr-un mediu economic din ce in ce mai competitiv, arata datele unui studiu realizat la nivel global de Cornerstone International Group, una dintre cele mai mari organizatii in consultanta in resurse umane la nivel mondial.
Cu privire la mediul economic global si local, studiul a aratat ca doar 27% dintre respondenti considera ca economia globala va trece printr-un proces de imbunatatire semnificativa in a doua jumatate a anului 2008, in scadere fata de 56,2% care se asteptau la o imbunatatire in 2005. Numarul "pesimistilor" in acest context a crescut de la 26% in 2005 la 49% in 2008, cu un procent de 24% nehotarati.
Nici in ceea ce priveste asteptarile executivilor raportate la evolutia economiilor locale, lucrurile nu sunt tocmai roz. Numarul celor convinsi ca economia locala se va imbunatati semnificativ pe parcursul urmatoarelor luni a scazut de la 55% in 2005 la 40% in 2008. Si in acest caz numarul "pesimistilor" a crescut de la 25% in 2005 la 45% in 2008.
Executivii care au raspuns studiului asociaza cele mai mari provocari ale acestui an cu managementul potentialului uman. "Excelenta in Activitate" este indicatorul evaluat ca definind cea mai importanta provocare de catre 92% dintre respondenti, urmata de "Atragerea Potentialului" - 87% si "Compensarea Angajatilor" - 75%.
"Intr-un anumit sens, acest lucru nu reprezinta nici o surpriza", spune William Guy, presedinte si CEO al Cornerstone International Group.
Companiile au urmarit intotdeauna sa obtina maximum de profitabilitate si rezultate din activitatea angajatilor. Totusi, mult mai important decat acest