Ordinul Ministerului Sănătăţii privind interzicerea comercializării alimentelor nesănătoase în şcoli nu îi sperie pe părinţi, care le dau celor mici chipsuri şi merdenele la pachet. Sursa: EvZ
Fast-foodul a dispărut din şcoli, dar nu şi din ghiozdanele elevilor. Deşi guvernanţ ii au aprobat, înainte de 15 septembrie, un ordin care a scos alimentele nesănătoase din curtea unităţilor de învăţământ, iar inspectori din cadrul Ministerului Sănătăţii fac, de ieri, controale, la toate societăţile comerciale din şcoli, unii părinţi le dau la pachet celor mici gogoşi, covrigi, chipsuri şi sucuri acidulate, punându-le în pericol sănătatea.
Sociologii sunt de părere că dacă familia nu va face primul pas pentru a stopa acest fenomen, obezitatea ar putea deveni şi în România o problemă socială, ca în Statele Unite ale Americii. „E o măsură bună, deşi lucrurile acestea ţin, mai degrabă, de societate, de educaţie. Dar măcar cât sunt în şcoală se evită nişte riscuri. Pe de altă parte, nu se face educaţie prin negaţie. Adică ar fi de dorit ca în loc să-i spui copilului că acel lucru este interzis, să-i explici de ce este nociv şi ce urmări ar putea avea“, explică Aurel Maior, învăţător la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Bucureşti.
Pateuri, merdenele şi gogoşi
Îngrijoraţi de obezitatea din ce în ce mai frecventă la copiii români, guvernanţii au decis să stârpească obişnuinţa de consum, elaborând o listă de alimente interzise comercializării în şcoli şi grădiniţe. Cei mici nu sunt însă prea impresionaţi de dieta impusă de autorităţi şi continuă să ronţăie sticksuri şi să bea sucuri acidulate în recreaţii. Singura diferenţă este că acum, în loc să cumpere „bombele calorice“ de la chioşcuri, vin cu ele în ghiozdan, pe post de pacheţel.
La finalul cursurilor, după patru ore de stat în clasă, copiii abia aşteaptă să se poa